Čebelarstvo Pislak Bali

Apače 303
2324 Lovrenc na Dravskem polju
Tel. ++386 (0)2/796 10 51
Gsm ++386 (0)31/734 905
Fax ++386 (0)2 796 0170
E-mail info@cebelarstvo-pislak.si
Web http://www.cebelarstvo-pislak.si/
Cena oprašenih matic €
Cena neoprašenih matic €


Sprejemamo naročila za matice in zrele matičnike v sezoni 2022 031734905

 

Začetki Čebelarstva Pislak segajo v davno leto 1946, ko je Janko Pislak kupil svoj prvi slamnati koš. Dandanes naše čebelarstvo uporablja pasišča na območju Haloz do hrvaške meje, od vznožja do vrhov Pohorja ter pasišča ob dolini reke Dravinje. Skupaj imamo približno 2400 gospodarskih panjev in smo eno od največjih čebelarstev v tem delu Evrope. Naša temeljna dejavnost obsega vzrejo čebeljih matic rase Apis mellifera carnica, pridobivanje matičnega mlečka in medu ter izdelavo pijač na podlagi medu.

Naše vzrejališče matic je v severovzhodni Sloveniji, 10 km od najstarejšega slovenskega mesta Ptuj, na nadmorski višini 230 m. Našli nas boste 5 km od magistralne ceste Gradec (Avstrija)– Maribor–Ptuj–Zagreb (Hrvaška), jugozahodno od Ptuja, proti Kidričevemu ali Ptujski gori (o tem, kje smo in kako
pridete do nas, se lahko natančno pozanimate na naši spletni strani www.cebelarstvo-pislak.si)

Z vzrejo matic se ukvarjamo že več kot 30 let, leta 2007 pa smo vzredili že našo štristotisočo matico!

Za naše vzrejališče je značilen razmeroma zgoden začetek vzreje matic, po navadi že v začetku maja. To smo dosegli z dobro izbiro sončnih leg za naša vzrejališča, z bližino zbirališča trotov in z veliko skrbjo za trotovske linije, posledica tega pa je tudi dobra oprašitev matic. Originalni avtorski plemenilnik, ki je nastal na podlagi 30-letnih izkušenj Janka Pislaka pri vzreji matic, je v marsičem pripomogel h kakovostni vzreji vrhunskih matic. Plemenilnik odlikujejo zelo dobra toplotna izolacija, lahko upravljanje z njim, lahko čiščenje in ekonomičnost.

Selekcijo izvajamo pri 2400 gospodarskih družinah, to pa nam omogoča veliko količino prvovrstnega plemenskega materiala za primarno selekcijo in testiranje. Na podlagi bogatih izkušenj in poznavanja lastnosti naše čebele smo zasnovali več selekcijskih meril: donos medu, manjši rojilni nagon, miroljubnost, velikost matice, čistilna sposobnost, živalnost in rasna čistost. Da bi zagotovili vrhunski plemenski material, najprej na podlagi stalnega opazovanja omenjenih meril v primarni izbor uvrstimo matice z najboljšimi gospodarskimi rezultati, potem pa sledi izbira na podlagi morfoloških značilnosti in odpornosti proti boleznim.

Skrb za kakovostno vzrejo matic izvaja skupina strokovnjakov, katere člani so tudi doktor veterinarske medicine in trije čebelarski mojstri Čebelarske šole v Gradcu, hkrati pa stalno sodelujemo tudi s Kmetijskim inštitutom Slovenije. O naših vzrejnih uspehih in kakovostnem delu pričajo tudi številna priznanja, ki so nam jih podelile različne institucije v domovini, pa tudi po svetu
.
Kakovost naših matic je prepoznavna tako v Sloveniji kot tudi zunaj naših meja. Več kot polovico vzrejenih matic izvozimo v tujino, in sicer v Nemčijo, Francijo, Avstrijo, Italijo, Hrvaško, Jordanijo in na Japonsko. Matice pakiramo v našo embalažo ali v embalažo kupcev, večje količine pošiljamo tudi z letalom. Več informacij o nas ter o naših maticah lahko poiščete na naših spletnih straneh, prek elektronske pošte ali po telefonu.

Vabimo Vas da nas obiščete. Če potrebujete pomoč ali nasvet, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali ali svetovali.

O avtorjih
Izvedba: p@rtner