Čebelarstvo Janez Dremelj
Janez Dremelj
Dragovšek 13
1275 Šmartno pri Litiji
Tel.
Gsm ++386(0)41 836 050
Fax
E-mail dremeljjanez1@gmail.com
Web http://www.cebelarstvo-dremelj.si/
Cena oprašenih matic 18.00 €
Cena neoprašenih matic €


Sprejemamo naročila za matice. 041 836 050, 041 779 119 . Cena po dogovoru.

 

Smo mlada čebelarska družina, ki nadaljuje dolgoletno tradicijo Čebelarstva Dremelj. Naš sedež je sredi neokrnjene narave v vasi Dragovšek v občini Šmartno pri Litiji. V naši družini je čebelarstvo že tradicija, saj sta čebelarila stari oče in oče. Prvo družino čebel sem dobil od očeta, ko sem bil star sedem let. Vse do 20. leta sem poleg šole in pozneje službe izkušnje in znanje o čebelah in vzreji matic pridobival pri očetu.

Leta 1995 sem se poročil in si ustvaril družino. Od takrat naprej sva z ženo Ksenijo začela samostojno čebelariti s 23 čebeljimi družinami in pozneje tudi vzrejati matice. Z očetom imava zdaj ločeno čebelarstvo, vendar še vedno sodelujeva z izkušnjami in pri težavah, ki jih v čebelarstvu ni malo. V 12 letih skupnega življenja sva najino družino povečala za tri člane - dva sinova in hčer, ki nama zdaj že pomagajo pri najinem čebelarstvu. V teh letih sva ga s 23 razširila na 200 čebeljih družin. Svoje čebele imava na sedmih stojiščih in tako družinsko tradicijo uspešno razvijava naprej. Ukvarjava se predvsem z vzrejo čebeljih matic in za to porabiva tudi večino časa in znanja. Pomoč strokovnih sodelavcev potrebujeva predvsem pri raziskavah in odbiri plemenskega materiala, saj je to poleg lastne selekcije pomemben dejavnik. Matice vzrejava od sredine maja do prve polovice avgusta. Pri vzreji matic sva uspešna, saj 80 odstotkov vzrejenih matic prodava v tujino, med drugim na Finsko, v Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, na Nizozemsko, v Avstrijo in tudi na Japonsko. V Sloveniji jih prodajava posameznim čebelarjem, Medexu in nekaterim čebelarskim društvom. Naši kupci so s kakovostjo matic zadovoljni, to pa je za naju tudi spodbuda za naprej.

Na domu nas pogosto obiščejo tako tuji kot domači čebelarji in ljubitelji čebel. Obiskovalci si ogledajo naše čebelarstvo in vzrejo matic, poskušajo naše izdelke, za popestritev pa poskrbita sinova s svojim glasbenim talentom. Poleg vzreje čebeljih matic, pridobivava tudi druge čebelje pridelke – med, propolis, cvetni prah, matični mleček in vosek, vse to pa koristno uporabimo bodisi v prehrani bodisi pri varovanju našega zdravja. Vse te čebelje pridelke lahko v Čebelarstvu Dremelj dobite v obliki hrane, pijače ali zdravila. Oba sva uspešno pridobila tudi nacionalno kvalifi kacijo za poklic čebelar/-ka. Ker pa znanja nikoli ni preveč, se vsako leto tudi dodatno izobražujeva in se udeležujeva različnih strokovnih predavanj v čebelarstvu.

O avtorjih
Izvedba: p@rtner